Klíčení
Klíčit se dá vlastně jakékoliv
celé zrno, semínko, nebo luštěnina..
Nezabere to moc času a za pár dní
máte vlastnoručně vypěstované klíčky a třeba takovou
slunečnici si jen tak někde nekoupite.
Klíčení slunečnicového semínka
Semínka namočíme přes noc do
dostatečného množství vody, ráno vodu slijeme a v cedníku
necháme klíčit.
Během dne několikrát prolijeme
vodou, okapeme a klíčíme.
Většinou klíček vyklíčí během
dvou dní a je ke konzumaci.
Existují klíčicí misky, nebo gáza
a sklenice.
Mě se osvědčil tento způsob, doma
na kuchyňské lince, při pokojové teplotě, s plastovým cednikem,
který položím přes dřez, aby dobře větral.
Stejně dlouho jako slunečnice, klíčí
drobné druhy luštěnin a semen.
Čím větší velikost, tím klíčí
déle.
Pozor na mungo fazolky, ty né vždy
vyklíčí všechny na ráz.
Mungo namočíme na 24 hodin do teplé
vody a pak postupujeme stejně.
Skladujeme asi týden v lednici
Klíčky obsahují vitamínyB,C,
železo, hořčík, aminokyseliny a jiné prospěšné látky.
Klíčky stejně, jako gomasio, sypu
všude, kde se dá.
Hlavně na jaře, stejně jako klíčím
semena zeleniny do záhonů.
Komentáře
Okomentovat