Klíčení


Klíčit se dá vlastně jakékoliv celé zrno, semínko, nebo luštěnina..
Nezabere to moc času a za pár dní máte vlastnoručně vypěstované klíčky a třeba takovou slunečnici si jen tak někde nekoupite.

Klíčení slunečnicového semínka

Semínka namočíme přes noc do dostatečného množství vody, ráno vodu slijeme a v cedníku necháme klíčit.
Během dne několikrát prolijeme vodou, okapeme a klíčíme.
Většinou klíček vyklíčí během dvou dní a je ke konzumaci.
Existují klíčicí misky, nebo gáza a sklenice.
Mě se osvědčil tento způsob, doma na kuchyňské lince, při pokojové teplotě, s plastovým cednikem, který položím přes dřez, aby dobře větral.
Stejně dlouho jako slunečnice, klíčí drobné druhy luštěnin a semen.
Čím větší velikost, tím klíčí déle.
Pozor na mungo fazolky, ty né vždy vyklíčí všechny na ráz.
Mungo namočíme na 24 hodin do teplé vody a pak postupujeme stejně.

Skladujeme asi týden v lednici
Klíčky obsahují vitamínyB,C, železo, hořčík, aminokyseliny a jiné prospěšné látky.
Klíčky stejně, jako gomasio, sypu všude, kde se dá.
Hlavně na jaře, stejně jako klíčím semena zeleniny do záhonů.




Komentáře

Oblíbené příspěvky