Gomasio - dochucovadlo
Gomasio je tzv.zdravé dochucovadlo, slánka.
Já ho používám skoro na všechno a jen se špetkou soli, posyp polévky, do salátu, na ozdobu talíře, nebo na jakoukoliv přílohu.
Je to zdroj minerálních látek, vhodné na překyselení organismu a k posílení imunuty.
Sezamové semínko, lněné semínko, slunečnicové semínko a jakékoliv jiné semínko, opražíme na suché pánvi.
Gomasio může být více druhové, nebo jen z jednoho druhu semen.
Pražíme pozvolna asi 7 minut, vyjmeme a na pánvi opražíme kvalitní mořskou sůl.
Smícháme dohromady ve specialním hmoždíři Suribachi a utřeme do jemného prášku, nebo umixujeme mixérem.
Poměr semen a soli se uvádí 20:1, ale je na vás, jakou slanost zvolíte.
Skladujeme v chladu.
Komentáře
Okomentovat